Szabályozott tápanyagleadású műtrágyák

 

Mit jelent a szabályozott tápanyagleadás?

 

A műtrágyák szemcséit a gyártás során bevonattal látják el. (pl. növényi gyanta, mint az Osmocote Exact esetében) A burok megóvja a tápanyagokat az azonnali feltáródástól és több hónapos hatástartamot biztosít a készítménynek. A kijuttatás után a talajnedvesség áthatol a burkolaton és feloldja a granulátum belsejében lévő tápanyagokat. Ezután a feloldott tápelemek folyamatosan kiáramlanak a környező talajba, ahonnan a gyökerek már könnyen felvehetik. A granulátumok a hatástartam ideje alatt folyamatosan adják le a tápanyagokat. A kiürült burok később a talajban lebomlik.

CRF_03.gif CRF_04.gif  CRF_06.gif CRF_08.gif

A gyantaburkolat vastagsága szabályozza a tápanyagleadást, és egyben védi is a növények gyökereit a káros sófelhalmozódástól. A tápoldat kiáramlás sebessége a talaj hőmérsékletétől függ: magasabb hőmérsékleten a tápanyagok gyorsabban szabadulnak fel, alacsonyabb hőmérsékleten a folyamat lassul és hosszabb lesz a hatástartam. A gyártó által megadott hatástartamok 21 oC átlag talajhőmérsékletre vonatkoznak. A tápanyagok leadása a fagypont felett kezdődik, és a talaj melegedésével egyre intenzívebbé válik. Amint melegszik a talaj, egyre több tápanyag táródik fel, illetve, ahogy hűl a gyökérzóna hőmérséklete, egyre kevesebb. Ez megfelel a növények növekedési ütemének. Az egyedülálló tápanyag leadási mód különösen hatékony alacsony tápanyag megkötő képességű talajokon (pl. homokon).

 

 

 Osmocote

A dísznövények számára ajánlott Osmocote műtrágya termékek összetételeit úgy alakították ki, hogy a növények táplálása tápanyagokat nem tartalmazó földkeverékekben is optimális legyen. Minden egyes műtrágya szemcsében megtalálható a növények számára szükséges összes makro- és mikroelem.

Bővebben...
 
Agroblen

Az Agroblen műtrágya használata szabadföldi, talaj alapú termesztéshez ajánlott. Szemcséi makroelemeket tartalmaznak, amelyeket védő gyanta- vagy kettős, kén- és polimerburok vesz körül.

Bővebben...
 


Főmenü